Πράσινα Κτίρια: Πολυτέλεια ή Αναγκαιότητα; Αυτό είναι το επίκαιρο ερώτημα που τέθηκε στην ομώνυμη διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την επιτροπή του Real Estate & Development.

Η κλιματική κρίση και οι νομοθετικές επιταγές σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση -μεταξύ άλλων- με την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές CO2 έχουν αναδείξει τη σημασία, ή μάλλον την αναγκαιότητα, της ανάπτυξης ακινήτων με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Έτσι, πρέπει να γίνονται σε δημόσιο επίπεδο σχετικές συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών.

Όπως και έγινε με αυτή την εκδήλωση. Όπως δήλωσε ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Δ/ντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το σκεπτικό πίσω από αυτή ήταν η συζήτηση του θέματος της ανάπτυξης των ακινήτων με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, η εξέταση των λόγων ύπαρξης κτιρίων εναρμονισμένων με το περιβάλλον και η παρουσίαση του παρόντος και του μέλλοντος αυτών των κτιρίων στην Ελλάδα.

Ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στάθηκε στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, τη βιώσιμη καθημερινότητα, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η κλιματική αλλαγή, που ταχύτατα έχει εξελιχθεί ταχύτατα σε κλιματική κρίση, επιβάλλει με επιταχυνόμενους ρυθμούς την υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής και συμπεριφοράς, αλλά και μια ολοκληρωτικά νέα προσέγγιση ως προς τον τρόπο με τον οποίο δομούμε το περιβάλλον.

Ο συνδυασμός κάλυψης των αναγκών των κατοίκων, ταυτόχρονα με τη διασφάλιση παραγωγής ελάχιστης ενέργειας, είναι μια συνθήκη, ή -αν θέλετε- μια ισορροπία, που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως προτεραιότητα -τόσο για το βιώσιμο σήμερα όσο και για τη διαχρονική του διαχειρισιμότητα».

«Πράσινα» κτίρια: Η αναγκαιότητα, το παρόν και το μέλλον
Την αρχή έκανε ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο τον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών ανακαινίσεων στην επόμενη δεκαετία, διασφαλίζοντας ότι οι ανακαινίσεις αυτές θα οδηγήσουν σε υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και ανταποδοτικότερη χρήση των πόρων.

Σε ό,τι αφορά το εγχώριο κτιριακό απόθεμα, δήλωσε ότι -σε πρώτο επίπεδο- υπάρχουν περίπου 5 εκατ. κτίρια που εν δυνάμει θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να ανακατασκευαστούν, ενώ υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο αύξησης των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Ο Γιώργος Κορμάς, Ανώτερος Γενικός Δ/ντής, Επικεφαλής του Group Real Estate, Τράπεζα Πειραιώς και Δ/νων Σύμβουλος, Πειραιώς Real Estate, στάθηκε στο ότι η «πράσινη» ανάπτυξη και το digitalization είναι οι δύο μεγάλοι πυλώνες της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, με την Ελλάδα να είναι πρωτοπόρος στις ΑΠΕ και νησιά όπως η Αστυπάλαια να αποτελούν παράδειγμα για την Ευρώπη.

Η Έλλη Κακκούλου, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Β. Γενική Δ/ντρια Ακίνητης Περιουσίας Τράπεζας και Ομίλου, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, διέκρινε πως η κτιριακή κατανομή των τραπεζών ακολουθεί περίπου την κατανομή της χώρας. Τα κτίρια ανήκουν σε διάφορες ενεργειακές κλάσεις, πολλά από αυτά είναι αρκετά παλιά, ενώ οι τράπεζες επικεντρώνονται στην ανακαίνισή τους. Επίσης, επεσήμανε πως, είτε πρόκειται για ιδιόκτητα κτίρια είτε όχι, οι τράπεζες είναι προσηλωμένες στην ενεργειακή αναβάθμιση, κάτι που έχει και θετικό οικονομικό αντίκτυπο.

Ο Γιώργος Μαλτέζος, Principal Banker, Property & Tourism, EBRD, επικεντρώθηκε στις πράσινες χρηματοδοτήσεις και δήλωσε πως η βαθμολόγηση των επενδύσεων, εκτός απ’ το να δώσει ένα scoring στο πόσο «πράσινη» είναι μια επένδυση ή μια χρηματοδότηση, προσπαθεί να κάνει κι ένα monitoring. Να επιβεβαιώνει, δηλαδή, ότι επιτυγχάνονται οι εκτιμήσεις που θέτουν ως προς την εξοικονόμηση πόρων κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας ενός κτιρίου, είτε στην πρώτη φάση είτε μετά από ανακατασκευή ή ανακαίνιση.

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο Μιχάλης Μαυρολέων, CEO, A&M Architects, ο οποίος τόνισε ότι τα «πράσινα» κτίρια ξεκίνησαν ως πολυτέλεια αλλά όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται αντιληπτή από τους χρήστες η αναγκαιότητά τους. Συνέχισε λέγοντας ότι το να έχεις ένα «πράσινο» κτίριο δεν σημαίνει ότι, κάθε φορά, σε διαφορετικά κτίρια εφαρμόζονται ακριβώς οι ίδιοι μέθοδοι. Αυτό, υπογράμμισε, δίνει την ευκαιρία σε όσους ασχολούνται με τη μελέτη να συνδυάζουν πρακτικές, σκέψεις και μεθόδους, ώστε τελικά το κτίριο να είναι αξιοπρεπές ως προς την ενεργειακή κατανάλωση.

Τέλος, δήλωσε ότι το LEED έχει πολλά στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη από τους μελετητές και τους αρχιτέκτονες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ενδεικτικά, τέτοια είναι ο χειρισμός των όψεων ως προς τον προσανατολισμό, τα Η/Μ συστήματα, τα συστήματα τις αποχέτευσης αλλά και της χρήσης των ομβρίων υδάτων, οι θέσεις πάρκινγκ οι οποίες θα πρέπει να εξοπλίζονται σιγά-σιγά με συστήματα τροφοδοσίας ρεύματος για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το νερό της άρδευσης, η φύτευση που επιλέγεται και τα φωτοβολταϊκά.

Τέλος, ο Άρης Παπαδόπουλος, Δ/νων Σύμβουλος, Zero Energy Building (ZEB), σχολιάζοντας το LEED και το πού βρισκόμαστε σήμερα, επεσήμανε ότι υπάρχουν περίπου 50 πιστοποιημένα κτίρια και άλλα περίπου 30-35 κτίρια των οποίων η πιστοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ διέκρινε ότι οι real estate developers έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια και έχουν πιστοποιήσει πολλά κτίρια, όπως και τα μεγάλα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Αυτό δείχνει ότι η πιστοποίηση βοηθάει στην αξία των ακινήτων, καθώς είναι μία πλευρά η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη -είτε πρόκειται για χρηματοδότηση είτε για κριτήρια ESG, όπου η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σημαντική.

Ο κ. Παπαδόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό σε κάθε χώρα λειτουργεί με γνώμονα ένα πρότυπο κτίριο και δεν δείχνει πραγματικά τη δυνατότητα του ενεργειακού δυναμικού της εξοικονόμησης ενός κτιρίου. Αυτό, τόνισε ότι τεκμηριώνεται από το ότι για όλα τα μεγάλα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντικός ο ενεργειακός έλεγχος, ο οποίος αποτυπώνει την ενεργειακή κατανάλωση, πού ακριβώς βρίσκεται το κτίριο και ποιες προτάσεις εξοικονόμησης πρέπει να γίνουν.

Το γραφείο μας ΜΚ Μηχανικοί Μυκόνου, αναλαμβάνει τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων για έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), όπου απαιτείται, σε νέα και υφιστάμενα κτίρια όλων των μεγεθών και χρήσεων. Επικοινωνήστε για περισσότερες πληροφορίες στο mk@mk-mykonos ή τηλεφωνικά στο 22890 24459 / 6945 307622