Παράταση ενός έτους για τις διορθώσεις στο Κτηματολόγιο. Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν σε πρώτη φάση περιθώριο να διορθώσουν λάθη στις αρχικές εγγραφές κτηματογράφησης οι πολίτες προκειμένου περιουσιακά τους στοιχεία να μην περιέλθουν στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης που θα έρθει μετά τις εκλογές προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση η οποία θα αντιμετωπίσει ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες σε προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί ή τρέχουν, ώστε οι ιδιοκτήτες να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τετελεσμένα που δεν θα μπορέσουν να ανατρέψουν.

Οπως σημειώνει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο Θόδωρος Λιβάνιος, πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας είναι να ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει προχωρήσει σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Ωστόσο δεν θα κλείσει τα μάτια στις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν για να αντιμετωπιστεί ο γόρδιος δεσμός των λανθασμένων εγγραφών ή όσων αμέλησαν να προχωρήσουν σε δηλώσεις ακινήτων.

Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί, σε δεύτερο χρόνο, στο υπουργείο νομοπαρασκευαστική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των  δικηγορικών συλλόγων, των ιδιοκτητών ακινήτων και του Κτηματολογίου, η οποία θα επιφορτιστεί με την προετοιμασία αυτής της νομοθετικής παρέμβασης, αφού πρώτα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα. «Ανάλογα με τους ρυθμούς κτηματογράφησης, που είναι διαφορετικοί ανά περιοχές, θα δοθεί εύλογη παράταση που θα διευκολύνει τους πολίτες, η οποία όμως δεν προβλέπεται να είναι μεγάλη», αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι αλλά και η ΠΟΜΙΔΑ πιέζουν το υπουργείο να υπάρξει 20ετής παράταση που θα ξεκινά από την έναρξη της κτηματογράφησης κάθε περιοχής και θα αφορά 313 περιοχές σε όλη τη χώρα. Μάλιστα για τα παλιά προγράμματα όπου η κτηματογράφηση ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2006, οι προθεσμίες για τις οριστικές εγγραφές άρχισαν να λήγουν το 2019 και δόθηκε παράταση έως τα τέλη του 2022.

Με πρόσφατη τροπολογία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο έχει περάσει η αρμοδιότητα του Κτηματολογίου, αποφάσισε να δώσει ένα επιπλέον έτος περιθώριο στους πολίτες να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις (μέχρι τα τέλη του 2023) προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι πρώτες εγγραφές. Οι αρχικές εγγραφές είναι εκείνες που εµφανίζονται στο κτηµατολογικό βιβλίο µιας περιοχής µετά την ολοκλήρωση της κτηµατογράφησης και πριν από την έναρξη λειτουργίας του Κτηµατολογίου στη συγκεκριµένη περιοχή. Πάνω στις εγγραφές αυτές στηρίζεται κάθε µεταγενέστερη εγγραφή δικαιώµατος.

Σε περίπτωση ανακριβούς αρχικής εγγραφής μπορεί να γίνει διόρθωση, ολικά ή µερικά, µέσα σε προθεσµία επτά ετών από την ηµεροµηνία έναρξης λειτουργίας του Κτηµατολογικού Γραφείου στη συγκεκριµένη περιοχή (για περιοχές που κτηµατογραφήθηκαν µετά το 2008, ενώ για τις παλαιότερες ήταν 14 συν τις παρατάσεις). Μετά τη λήξη των παραπάνω προθεσµιών οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές, παράγουν αµάχητο τεκµήριο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε µεταβολή του περιεχοµένου τους.

Όποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί μπορεί να υποβάλλει τη σχετική Δήλωση του Ν.2308/1995 για τα ακίνητά του, επί τόπου στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Παρόλα αυτά, συστήνουμε ανεπιφύλακτα να επιλέξετε την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσής σας: είναι άμεση, άκρως αξιόπιστη, δεν χρειάζεται να μεταβείτε σε κανένα γραφείο κτηματογράφησης, αποφεύγετε τις ουρές και την αναμονή στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στις Τράπεζες, υποβάλλετε όλα σας τα έγγραφα (συμβόλαια, τοπογραφικά) ηλεκτρονικά και πληρώνετε επίσης ηλεκτρονικά.

Το γραφείο μας ΜΚ Μηχανικοί Μυκόνου, υποστηρίζει ένθερμα την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσής σας για οποιαδήποτε περιοχή στην Μύκονο, παρόλα αυτά μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και όποιον επιθυμεί, με τις παρακάτω υπηρεσίες:

  • την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσής σας (εκπρόθεσμες δηλώσεις & ακίνητα που αποκτήσατε πρόσφατα)
  • την διόρθωση δήλωσης που έχετε ήδη υποβάλλει
  • τον πλήρη έλεγχο του ακινήτου σας (ενστάσεις, πρόδηλα σφάλματα, διορθώσεις) σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται το Κτηματολόγιο στην περιοχή σας.

Επικοινωνήστε με το γραφείο μας για περισσότερες λεπτομέρειες.