Ενεργειακή Αναβάθμιση στην Μύκονο. Από τον Ιανουάριο του 2006, τέθηκε σε εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης η οδηγία 2002/91/ EC για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Η τελευταία, περιλαμβάνει μέτρα ώστε να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση του κτιριακού τομέα που σήμερα αποτελεί το 40% περίπου της συνολικής κατανάλωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το 50% τον εκπομπών CO2 και άλλων αερίων που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Προστασία του περιβάλλοντος

Η υψηλή κατανάλωση ενέργειας οδηγεί σε εκπομπές ρυπογόνων αερίων και αυτό με τη σειρά του προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση και αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη. Η αύξηση των αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5,8 oC την δεκαετία του ́90, αύξηση που δεν είχε δει η γη τα τελευταία 10.000 χρόνια . Με την σωστή μόνωση, επιτυγχάνεται και μείωση των ρυπογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιους τρόπους που μπορεί να επιτευχθεί ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου

1) Εξοικονόμηση ενέργειας με μόνωση

Με τη χρήση εξωτερικής θερμομόνωσης επιτυγχάνουμε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, καταναλώνοντας πολύ λιγότερα καύσιμα για ζέστη το χειμώνα και λιγότερο ρεύμα για κλιματισμό το καλοκαίρι. Συνεπώς, έχουμε απόσβεση του κόστους εφαρμογής από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του συστήματος, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής .

2) Στεγανοποίηση

Η στεγανοποίηση της ταράτσας, της τελευταίας δηλαδή πλάκας του κτιρίου, έχει στόχο, όχι μόνο τη μείωση, αλλά την εξάλειψη των προβλημάτων που δημιουργούνται από τη διείσδυση νερού. Συμβάλουμε παράλληλα και στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

3) Περιορισμός των απωλειών από τα κουφώματα του κτιρίου

  • Τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου
  • Τοποθέτηση θερμομονωτικών κρυστάλλων
  • Χρήση διπλών τζαμιών στα παράθυρα
  • Τοποθέτηση αντηλιακών μεμβρανών σε μεγάλες γυάλινες επιφάνειες

Εξασφαλίζουμε έτσι, σε ένα καλό βαθμό, τη θερμομόνωση του κτιρίου, καθώς έχουμε μειώσει τον συντελεστή μεταφοράς θερμότητας από και προς τον εσωτερικό χώρο.

4) Πράσινες ταράτσες και σκίαστρα

  • Βεβαίωση από μηχανικό ότι η κατασκευή αντέχει επιπλέον βάρος
  • Πολύ καλή μόνωση της τελευταίας πλάκας από μπετόν
  • Διαμόρφωση της ταράτσας με κηπευτικό χώμα
  • Δημιουργία υποδομής για αποστράγγιση των νερών που θα ποτίζουν
  • Επιλογή των κατάλληλων φυτών για κάλυψη της επιφάνειας

Τοποθέτηση πέργκολας για την δημιουργία σκιάς στα σημεία που επιθυμούμε, με σωστό αερισμό του χώρου από κάτω

5) Συστήματα Θέρμανσης/ Ψύξης

Μειώστε το ετήσιο κόστος λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης της κατοικίας σας αντικαθιστώντας τον παλιό λέβητα πετρελαίου, εγκαθιστώντας συσκευή αντιστάθμισης και εφαρμόζοντας αυτονομία στο διαμέρισμά σας.

Πολλές άλλες ακόμα ενέργειες και δυνατότητες έχει ο κάθε ιδιοκτήτης προκειμένου να επιτύχει την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας του στο βαθμό που επιθυμεί.

Η εταιρία ΜΚ Μηχανικοί Μυκόνου, είναι εδώ για να σας συμβουλέψει και να εργαστεί στο κτίριο σας προκειμένου να επιτύχουμε την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου αλλά και την καθημερινή βελτίωση στην ποιότητα ζωής σας.

Επικοινωνήστε με το γραφείο μας στο mk@mk-mykonos ή τηλεφωνικά στο 22890 24459 / 6945 307622